TBAR tekst: van reportage tot redactie

Schrijven is een vak. Een vak dat ik al jaren met veel plezier beoefen. Voor een reportage, interview of congresverslag ga ik graag op pad om te luisteren en te observeren. Als het nodig is met een kritische blik. Maar met net zoveel plezier maak ik vanachter mijn laptop een pakkend verhaal van een saaie beleidsnota, schrijf ik een wervende tekst voor een website of zet ik de puntjes op de i in de fase van de eindredactie. Zolang er wat te schrijven valt, ben ik op mijn plek.

TBAR

Afwisseling. Daar houd ik van. De portefeuille van Tekstbureau Anje Romein toont dan ook een bonte stoet klanten – zie de sidebar – en opdrachten. Een relatiemagazine voor een woningcorporatie, een personeelsblad van een ziekenhuis, een vakblad over scholenbouw, kranten en nieuwsbrieven voor gemeenten, programmateksten voor een congres. Ik ben overal voor in. Om een indruk te krijgen, onder de streep wat aardige voorbeelden.

Groot netwerk

Ik werk graag samen met of in opdracht voor collega’s uit het vak. Zoals Bureau op Zolder, Eric Went Werkt en Wijvekate Wervende Teksten. Daarnaast maak ik deel uit van Unit-2, een collectief van 40 communicatieprofessionals die samenwerken in Nieuwe Energie in Leiden. Als journalist en eindredacteur ben ik ook verbonden aan het team van On the spot. In mijn werkblog kun je lezen over recente tekstproducties.

Brand & Brandweer

Sinds een paar jaar schrijf ik – binnen een redactieteam van Unit 2 – artikelen voor het vakblad Brand & Brandweer. Zo weet ik nu van alles over de aanpak van brand in windmolens, de risico’s van accu’s in elektrische auto’s en wat te doen bij rookgasexplosies. Een bijzondere organisatie, die brandweer. Met mensen die van aanpakken houden (en met te weinig vrouwen, daar wordt aan gewerkt).

Leuk: Mundo!

Een paar jaar achter elkaar scoort de eigenzinnige kinderopvangorganisatie Mundo hoge ogen met haar jaarverslag. Toch is het eind 2021 tijd voor iets nieuws. Wat te denken van een jaarmagazine? Het idee komt van mijn Unit-collega de mediaman en gezamenlijk zetten we ons aan deze klus. Wat begint in een tipi op Buitengoed De Uylenburg (heidag met het management) eindigt na allerlei omzwervingen in een vrolijk offline magazine. Leuk!

Reis door de mens

En dan bevind ik me opeens op een bewegende tong in een immens groot lichaam. Je weet wel, in die reusachtige zittende figuur langs de A44. We hebben de knie, de darmen en de baarmoeder dan al uitgebreid achter de rug. Ik ben hier om CORPUS te helpen bij de communicatie rond de School Experience ‘Gezond op Weg’. Ik maak een artikel, interview scholen, schrijf webteksten en maak zelf een keer de reis door de mens. Zo steek ik ook van deze klus weer het nodige op.

Zonder littekens

De 50-jarige Brandwondenstichting wil graag een inspirerend magazine maken voor nieuwe organisatoren en collectanten. Een magazine met veel ervaringsverhalen van patiënten, interviews met medici en optimistische geluiden over een toekomst zonder littekens. Er is al veel materiaal beschikbaar. “We zoeken iemand die alles logisch bij elkaar kan zetten en kan schrijven zodat het een mooi geheel wordt.” Ik zeg: gevonden.

Pijlerpagina

Beter vindbaar zijn met boeiende, prettig leesbare content. Voor die marketingstrategie van opleidingsinstituut CIVAS maakte ik midden in coronatijd een pillar page en vijf subartikelen over de Acceptance and Commitment Therapy. Ik ging op onderzoek uit, sprak met een coach, opleider en studiebegeleider, en maakte weer eens lekkere long copy met vooraf bepaalde SEO-kernwoorden. En passant stak ik er zelf ook wat van op. Ondertussen staat de volgende pijlerpagina alweer in de steigers. Over orthomoleculaire voeding dit keer. Leuk hoor, mijn werk.

WERKonderzoek

Een groot enquêteonderzoek onder bijna 100.000 ambtenaren leverde een schat aan data op. In opdracht van het ministerie van BZK doken ruim twintig wetenschappers in de resultaten en kwamen met lijvige onderzoeksrapporten vol lange zinnen en gewichtige voetnoten. Hoe maken we die publieksvriendelijker? Door TBAR in te schakelen. Ik bewerkte de langere artikelen voor online en schreef pakkende teksten voor een fraai WERKboek – voor de deelnemers van het WERKcongres 2020. Helaas, Corona gooide roet in het eten. Maar boek en de website kwamen er wel!

Ja, dat herken ik!

Werk en mantelzorg een lastige combi? Soms komt het ook goed van pas. MantelzorgNL zoekt een journalist om een aantal interviews te doen met professionele zorgverleners over hun relatie met mantelzorgers. Zoals een huisarts, een wijkverpleegkundige en twee fysiotherapeuten. Kennen ze elkaar goed? Hoe verloopt die samenwerking? En hoe kunnen mantelzorgers en professionals elkaar echt versterken? Vanwege mijn affiniteit met het onderwerp krijg ik de klus. Ik voer een aantal leuke gesprekken met een hoog ‘Ja-dat-herken-ik!’-gehalte. Het resultaat: een Special van De Mantelzorger, een magazine voor – inderdaad – mantelzorgers.

Nog betere scholen

De VO-raad helpt scholen in het voortgezet onderwijs bij de professionalisering van hun organisatie. Daarvoor is een heleboel informatie beschikbaar. Over leernetwerken, strategisch personeelsbeleid en toekomstgericht onderwijs. Maar hoe bundel je dat nou goed op één plek, zodat scholen er echt iets aan hebben? Met een inspirerend digitaal magazine natuurlijk. Vol interviews, achtergrondinformatie, podcasts en praktische tips. Ik coördineerde de complete inhoud en maakte er samen met twee andere tekstschrijvers en een vormgever een mooi e-zine van.

Verslaat, verrast..

Logeren in Maastricht voor Spil in de Wijk, het Hoe bij de Horens vatten in Barneveld tijdens de Aedes Corporatiedag, als razende reporter naar Vlaardingen voor InWijken. Geen bijeenkomst te gek of een team van magazine-on-the-spot (‘verslaat, verrast, verbindt’) maakt er een digitaal magazine, e-zine of swipe-zine van. Bij genoemde voorbeelden was ik of zelf aanwezig, maar vaak neem ik ook de eindredactie voor mijn rekening. Een inmiddels veelbeproefd en bruisend concept van mijn collega’s van Unit 2!

Waarde in Zwolle

Wat is de waarde van musea? Heel divers, zo is te lezen in Meer dan Waard, een 80 pagina’s tellend magazine van de Museumvereniging. Voor dit magazine ging ik op reportage naar Zwolle om in kaart te brengen welke economische waarde De Fundatie heeft voor de stad en sprak ik met Petra van Haren (voorzitter Algemene Vereniging van Schoolleiders) over de educatieve waarde van cultuur en kunst in de klas.

Vensters open

Vensters Open no. 2 Het magazine Vensters Open biedt managers bij de overheid – gemeente, provincie, waterschap – een blik op de toekomst: wat betekenen veranderingen als digitalisering en robotisering voor de bedrijfsvoering en dienstverlening van publieke organisaties? Voor de tweede editie van dit magazine reisde ik af naar de nieuwe gemeente Ommen-Hardenberg, ging ik bij Binnenlandse Zaken in gesprek met Simone Roos en Jantine Kriens en legde ik vast hoe twee waterschappen zich voorbereiden op de toekomst.

We gaan verkassen!

Na jarenlang gesteggel verhuisden de medewerkers van de gemeente Westland eindelijk naar nieuwbouw. In samenwerking met de afdeling Communicatie werkte ik mee aan een Verhuis-glossy. Met van mijn hand een artikel over het wow-gevoel van de architect, tips voor eigentijds werken en een interview over gezonde maaltijden in de nieuwe restaurants.