Mantelzorg: Florence of Assepoester?

En toen was ik opeens mantelzorger. Niks mooie reis naar Nieuw-Zeeland eind 2010, maar een dagelijkse autorit naar het VU Medisch Centrum. Daar lag echtgenoot M. na een zware hersenbloeding; we werden er volledig door verrast. Twee ziekenhuizen, een revalidatiecentrum, een psychiatrische instelling en een verzorgingshuis verder kwam hij weer thuis.

24/7 zorg

Daar zat ik. Van nature geen Florence Nightingale, maar wel belast met een bijna 24/7 zorg aan een chronisch zieke patiënt. Ik voelde me meer een Assepoester die gedwongen binnen zat, terwijl de rest van de wereld vrolijk doorleefde. Overtrokken, ja vast, maar toch. Ik trok het uiteindelijk niet in m’n eentje: er moest hulp komen. De weg vinden in het zorgaanbod was een hele toer, maar de hulp kwam. Van een goed team professionele thuiszorgdames, een psychiater en psycholoog, familie en vrienden. Nu, tien jaar na de fatale datum, kan ik zeggen dat het redelijk goed is geregeld. En gelukkig gaat de chronisch zieke met kleine stapjes soms nog steeds vooruit (en heeft hij zijn humor behouden).

Interviews met mantelzorgers

Hoe ingewikkeld het ook blijft, de zorg voor M. is geregeld en dat geeft rust in mijn hoofd en ruimte in mijn eigen leven. Maar hoe doen anderen dat? Die vraag stel ik in een serie interviews met mantelzorgers die hier binnenkort te lezen is. Ik ben benieuwd hoe zij omgaan met de ingewikkeldheid van de zorg. Hadden zij net als ik het gevoel geen kant op te kunnen? Waar zochten zij hulp? Hoe combineren ze zorg en werk? En hoe slaan ze zich verder door het leven heen? Ik hoop verrassende inkijkjes te krijgen in de levens van lotgenoten die ook opeens werden geconfronteerd met een intensieve zorgtaak waar ze niet om hadden gevraagd. Ben je zelf mantelzorger en wil je je verhaal kwijt? Ik kom graag bij je langs om naar je te luisteren en jouw persoonlijke verhaal op te tekenen. Bel of mail me gerust!

Zorgblog

In het zorgblog schrijf ik af en toe mijn eigen frustraties van me af. Want die zijn er zeker ook! Maar je leest er ook tips en informatie over mantelzorg die je misschien helpen als je zelf plotseling voor deze ingewikkelde taak komt te staan.