TBAR: van reportage tot redactie

Schrijven is een vak. Een vak dat ik al jaren met veel plezier beoefen. Voor een reportage, interview of congresverslag ga ik graag op pad om te luisteren en te observeren. Als het nodig is met een kritische blik. Maar met net zoveel plezier maak ik vanachter mijn laptop een pakkend verhaal van een saaie beleidsnota, schrijf ik een wervende tekst voor een website of zet ik de puntjes op de i in de fase van de eindredactie. Zolang er wat te schrijven valt, ben ik op mijn plek.

TBAR

Afwisseling. Daar houd ik van. De portefeuille van Tekstbureau Anje Romein toont dan ook een bonte stoet klanten – zie de sidebar – en opdrachten. Een relatiemagazine voor een woningcorporatie, een personeelsblad van een ziekenhuis, een vakblad over scholenbouw, kranten en nieuwsbrieven voor gemeenten, programmateksten voor een congres. Ik ben overal voor in. Om een indruk te krijgen, onder de streep wat aardige voorbeelden.

Groot netwerk

Ik werk graag samen met of in opdracht voor collega’s uit het vak. Zoals HdB Tekst, Eric Went Werkt en Wijvekate Wervende Teksten. Daarnaast maak ik deel uit van Unit-2, een collectief van 40 communicatieprofessionals die samenwerken in Nieuwe Energie in Leiden. Als journalist en eindredacteur ben ik ook verbonden aan het team van magazine-on-the-spot. In mijn werkblog kun je lezen over recente tekstproducties.

We gaan verkassen!

Na jarenlang gesteggel verhuisden de medewerkers van de gemeente Westland eindelijk naar nieuwbouw. In samenwerking met de afdeling Communicatie werkte ik mee aan een Verhuis-glossy. Met van mijn hand een artikel over het wow-gevoel van de architect, tips voor eigentijds werken en een interview over gezonde maaltijden in de nieuwe restaurants.

Een Leven Lang Leren

Doorleren werkt!Een commissie onder leiding van econome en oud-politica Jolande Sap deed aanbevelingen om het Leven Lang Leren ook onder mbo-geschoolden beter van de grond te krijgen. Tegelijkertijd met het adviesrapport verscheen het e-Zine Doorleren Werkt, met daarin interviews met belangrijke stakeholders en commissieleden. Mijn bijdragen onder andere: interviews met Jolande Sap, Hans Hillen (NRTO), Henriette Maassen van de Brink (Onderwijsraad) en Leo Hartveld (FNV).

Waarde in Zwolle

Wat is de waarde van musea? Heel divers, zo is te lezen in Meer dan Waard, een 80 pagina’s tellend magazine van de Museumvereniging. Voor dit magazine ging ik op reportage naar Zwolle om in kaart te brengen welke economische waarde De Fundatie heeft voor de stad en sprak ik met Petra van Haren (voorzitter Algemene Vereniging van Schoolleiders) over de educatieve waarde van cultuur en kunst in de klas.

Vensters open

Vensters Open no. 2 Het magazine Vensters Open biedt managers bij de overheid – gemeente, provincie, waterschap – een blik op de toekomst: wat betekenen veranderingen als digitalisering en robotisering voor de bedrijfsvoering en dienstverlening van publieke organisaties? Voor de tweede editie van dit magazine reisde ik af naar de nieuwe gemeente Ommen-Hardenberg, ging ik bij Binnenlandse Zaken in gesprek met Simone Roos en Jantine Kriens en legde ik vast hoe twee waterschappen zich voorbereiden op de toekomst.

Voorbeelden spreken

Tja, het was al met al toch een beetje een gortdroge tekst geworden, dat jaarverslag. Hoe kon het toch nog wat aantrekkelijker worden gemaakt? Met goede voorbeelden natuurlijk! Dus maakte ik in opdracht van de VNG tientallen korte, pakkende kaderteksten met best practices uit het hele land. Over de burgerbegroting in Breda, kindcentra in Noord-Groningen en het woningabonnement in Zutphen en Lochem. And many more.

Verslaat, verrast..

Een middag op een school in Zaanstad om te debatteren over het voorkomen van segregatie in het onderwijs, een open dag bij de provincie Zuid-Holland, een conferentie rond het thema Verwarde Personen, een netwerkbijeenkomst van Economische Zaken of het jaarlijkse congres voor communicatiespecialisten. Geen bijeenkomst te gek of een team van magazine-on-the-spot (‘verslaat, verrast, verbindt’) maakt er een digitaal magazine of e-zine van. Bij genoemde voorbeelden was ik of zelf aanwezig of nam ik de eindredactie voor mijn rekening. Een inmiddels veelbeproefd en bruisend concept van mijn collega’s van Unit 2!