Moeders in de jaren zeventig

Dat was nog eens een leuke opdracht. Een van mijn kantoorcollega’s heeft een bekende moeder. Nou ja, wereldberoemd in Leiden dan en vooral in politieke kringen. Ter ere van haar 75ste verjaardag wordt er een boekje gemaakt en of ik haar daarvoor wil interviewen. Tuurlijk, leuk!

Rooie vrouw

Deze energieke Hilde is een uitgesproken ‘rooie vrouw’. Haar verhalen vormen samen een prachtig tijdsbeeld van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Hilde vertelt over de invloed van haar heldinnen Anja Meulenbelt en Hedy d’Ancona. Hoe ze het actievoeren leerde van het Chili Front en met vriendinnen en spandoeken de straat op ging: vóór abortus en tégen porno. En hoe in haar jeugd de 1 meiviering (inclusief strijdliederen) stukken belangrijker was dan de dag ervoor: die vermaledijde Koninginnedag! Ze vertelt over haar vader die al vooropliep in de eerste verkiezingscaravaan van de PvdA en over haar man die door de progressieve spierziekte MS zich inmiddels in een rolstoel door het aangepaste huis beweegt. Al jarenlang fulltime mantelzorger: ‘Je doet het gewoon’. Jaja, ik vind twee dagen per week soms al een opgave…

Domineesvrouw

Ik denk aan mijn eigen moeder, 82 inmiddels. Afkomstig uit een heel ander milieu: een Gereformeerde Bonds-nest (voor wie dat niets zegt: denk SGP) en zowel dochter als vrouw van een predikant. Toch zie ik parallellen. Een geëmancipeerde vrouw, een baan in het onderwijs, actief in de gemeentepolitiek, oprichtster van het CDA Vrouwenberaad in haar woonplaats. Op de een of andere manier lijkt het erop dat deze generatie vrouwen zich veel actiever heeft ingezet voor haar seksegenoten, de goede zaak en de maatschappij. ‘We hadden nog iets om voor te strijden’, zegt Hilde als ze met pijn in haar hart spreekt over het kleine clubje ‘ouwe socialisten’ dat in Leiden nog 1 mei viert.

Calvinistische helden

Het wordt mij gaandeweg duidelijk wat mijn volgende opdracht moet zijn: één of meer interviews met mijn eigen moeder. Over haar leven en werk, liefde en vriendschappen, jeugd en ouder worden. Wie zijn haar (calvinistische?) helden? Wie of wat hebben haar gevormd? En hoe heeft zij als reformatorische vrouw de jaren zestig beleefd? Haal maar vast een lekker taartje bij de bakker, mam. Binnenkort kom ik langs met mijn vragenlijst!

(Illustratie: schilderijen van Hilde Jansen)

Reageren ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *