Oekraïne: een ieniemieni bijdrage

“Is this real? Can we really stay here for three months?” Ja, het is echt. We kijken naar de verheugde gezichten van twee jonge vrouwen. 26 en 38 zijn ze. Een jaar geleden gevlucht uit hun land. Via een azc en een gastgezin hebben ze eindelijk uitzicht op wat privacy. Je eigen potje koken, doen en laten wat je wilt zonder commentaar, elke Netflix-serie kijken naar keuze. De hemel!

Aquarium

Ja het is echt. Toen wij de beelden zagen van de vluchtelingen uit Oekraïne en de verhalen lazen over vastgelopen opvang begon het te knagen. Aan mijn sleutelbos hangen de sleutels van vier woningen waarvan ik eigenaar of medebewoner ben. En dan zo’n crisis. Zouden we niet…? We zouden. Ik maak plaats voor F. in mijn flat. Winterkleding naar de berging, mobiele studio eruit, hometrainer erin, het aquarium past nog wel in de keuken. En hé, we kunnen samen of apart altijd uitwijken naar de Veluwe!

Statushouders

We melden ons aan bij takecarebnb.nl en krijgen al snel een reactie. We denken aan twee hooguit drie Oekraïners, maar dan komt de vraag: “Zijn statushouders ook welkom, bijvoorbeeld uit Syrië of Jemen?” Ja, natuurlijk! Het zou zelfs fijn zijn als de nieuwe bewoners al een beetje hun weg kennen in Nederland. Zeker, we kunnen helpen, maar we zijn geen gastgezin dus een beetje zelfstandigheid… graag!

Heimwee

We maken kennis met de twee tijdelijke bewoners. Wat een leuk stel. Maar ook: wat een indrukwekkende verhalen. Over vluchtroutes, narigheid in het azc (andere asielzoekers hebben het niet zo op de vrouwenliefde), over heimwee en de last van het etiket ‘vluchteling’. Na een paar weken nodigen ze ons uit voor een diner met heerlijkheden uit hun eigen land. En dan hebben ze onverwacht geweldig nieuws: er is een woning!

Blij

Nog wat beduusd over deze wending bellen we onze contactpersoon van takecarebnb. Kunnen we nog iemand blij maken voor 2,5 maand? Dat kunnen we. Zo hopen we een ieniemieni bijdrage te kunnen leveren aan de doorstroming van vluchtelingen en statushouders. Ieniemieni, want half augustus gaan het aquarium, de hond en de hometrainer toch echt weer terug. Gaan we weer fijn samen apart.

Reageren ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *