Es-Pee-Aa: mijn eerste klus als voice-over

“Ik heb misschien iets voor je!”
Aan de telefoon mijn zeer gewaardeerde Rotterdamse collega en voormalig vof-partner. Opgetogen. Ze schrijft voor een klant een script voor een animatiefilm en heeft een stem nodig. Mijn demo (“Ben jij dat echt?”) heeft indruk gemaakt. Wat zou het leuk zijn als…

Hobbels

Dat zou zeker leuk zijn. Er zijn alleen nog wat hobbels te nemen. Hobbel één: de opdrachtgever twijfelt nog of hij niet voor een mannenstem moet kiezen. Gelukkig is hij flexibel en bereid zowel een mannen- als vrouwenvariant op te laten nemen. Wil ik? “Ja natuurlijk!” Ik hoor de bravoure in mijn stem. Want niets liever dan een eerste echte stemklus. Maar er is nóg een hobbel: corona.

Studio’s zijn dicht en het motto is #blijfthuis. Maar thuis moet nog het een en ander ingepast worden. Geen tijd meer te verliezen. Ik bestel als de wiedeweerga professionele apparatuur, zoals een microfoon en een audio-interface, en breng iedereen in stelling. Ik raadpleeg medecursisten, vraag advies bij oud-docenten en laat een technicus meeluisteren met een proefopname. Is het acceptabel? Dat is het. Wat je met een dekbed en een paar kussens al niet vermag…

Sneller

Ik spreek de tekst over het product, de Smart Privacy Analyzer (Spreek uit: Es-Pee-Aa), een paar keer in en stuur de volgens mij meest geslaagde opname op. Er volgt een reactie. Of het nog wat sneller kan. Tuurlijk. Ik heb geleerd altijd te luisteren naar de opdrachtgever en spreek opnieuw in. Nog steeds enthousiast, want wat een leuk vak is dit toch. En ik raak er steeds meer van overtuigd: de klant móét gewoon voor mij kiezen.

En dat doet hij. Dus staat sinds deze week de eerste product movie (ik ga heerlijk mee in het jargon) die ik heb ingesproken online. En weet je wat? Ik ben best een beetje trots. Omdat ik iets nieuws ben gaan doen waar ik ontzettend veel plezier aan beleef en wat ik niet onaardig blijk te kunnen. En dat ik heb doorgezet met alle onzekerheden van dien. Maar met volle overtuiging.

Nawoord

Deze opdracht heeft mijn mini-thuisstudio een enorme boost gegeven. De laatste aanschaf is binnen. Vanaf nu is het technisch helemaal op orde en is TBAR tekst & stem een feit.

En in de fotocollage: twee stills uit de animatie van Wesselien de Groot

  1. Va Monfils
    Va Monfils zegt:

    Hallo Anje, wat is het merk van de audio interface, dat rode kastje? En werkt het handig? Kan je dat ook weer aansluiten op een laptop met een USB poort?
    Ik zoek iets waarmee ik geluid kan opnemen, en ben van plan een microfoon en mengpaneeltje aan te schaffen.

    Beantwoorden

Reageren ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *