10.000 stappen en meer in de vinex

10.000 stappen per dag. Die moet een mens volgens de Japanse arts Yoshiro Hatano minimaal zetten om gezond door het leven te gaan. Wandelen is goed voor lijf en leden, het verruimt de geest en je ziet nog eens wat. Omdat ik met mijn zittende beroep en stramme rug nodig wat meer in beweging moest komen, ben ik sinds driekwart jaar dan ook flink aan de wandel. En daarin ben ik zeker niet de enige, gezien het katern dat NRC er laatst aan wijdde vol met routes, tips en gadgets voor de beginnende wandelaar. Ach, doe ik ook eens mee aan een hype.

Fitbit

10.000 stappen per dag: dat valt waarachtig nog niet mee. Dat betekent toch bijna twee uur wandelen. Als na een dag eindredactie achter een laptop op kantoor de teller van mijn fitbit op een schamele 1.900 stappen staat is dat vrij ontmoedigend. Nee, dan de mantelzorgdagen, die zijn top! Dagen waarop ik toch al meer in beweging ben en waarop ik mijn gestelde doelen ruimschoots haal. Een rondje polderpark Cronesteyn, een avondloopje langs sfeervolle Leidse grachten of even stevig tegen de wind in langs het kanaal. Het werkt verslavend.

Frank wandelt

Om gemiste stappen in het weekend in te halen moet er ook op zaterdag flink gewandeld worden. Maar ook weer niet té, zo’n 16 km vind ik echt wel genoeg. Ik train niet voor de vierdaagse en heb geen hoogstaande plannen voor Pieterpaden, Hanzestedenroutes of bergwandelingen met bagage. Het moet wel leuk blijven. Gewoon een uurtje of vier, met koffie en punt als beloning aan het einde. Een NS-wandeling, een rondje Groene Wissel of een tip van Frank Wandelt (geen familie ;): internet biedt volop inspiratie in de natuur. Bos, hei, weiland, strand, prachtig allemaal, maar net zo lief loop ik op een rommelige havenkade, over een verwaarloosd industrieterrein of door een onbekende nieuwbouwwijk. En zo ontdekten F. en ik het vinexwandelen.

Máximapark

In De mooiste vinexwandelingen (winnaar van de Gouden Wandelschoen!) staan tien rondwandelingen door vinexwijken, die sinds de jaren negentig zijn aangelegd. We hebben er inmiddels drie gedaan en geloof me: ze zijn verrassend leuk. De betonnen pergola van landschapsarchitect Adriaan Geuze in het Máximapark in Leidsche Rijn, de landingsbaan en kleurrijke architectuur in Ypenburg, de boulevard van Nesselande met Spaanse allure: ik kende het allemaal niet. Het boekje wijst je ook nog eens op leuke details. Ok, de slager en de bakker of een lekker ouderwets bruin café op de hoek zul je er niet aantreffen – boodschappen haal je hier in het onvermijdelijke winkelcentrum. Maar de originele architectuur, de afwisselende bouwstijlen en het bij vlagen landelijke gevoel zijn zeker de inspanning waard!

Dus aan die schoenen en op naar jouw eerste 10.000 stappen in de vinex!

 1. Maty Romein
  Maty Romein zegt:

  Ons maximum wandelen per dag is 4km.Oftewel een (1!)uur.
  Een kwart van jullie doelstelling….
  We zijn er zeer tevreden mee. Erg verrassend zijn de “stapjes of “loopje” niet.
  Wel gezellig en “goed voor ons”.

  Succes ermee! M&A

  Beantwoorden

Reageren ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *