Twee verrassingen

Musea zijn hot. Bezoekersaantallen zitten in de lift en 1,2 miljoen Nederlanders hebben inmiddels een museumjaarkaart. Ik ben één van hen. Ik dwaal graag een paar uurtjes rond in een museum om te genieten van kleurrijke schilderijen, grappige details en originele ideeën. Of om inspiratie op te doen voor mijn eigen gefotografeerde stillevens. Zelfs vage teksten (“Deze vervreemdende installatie gaat een dialoog aan met zijn omgeving”), te hard pratende gidsen of een te grote schare bezoekers neem ik daarbij voor lief.

Keramiek en moderne kunst

Niet te druk, wel verrassend waren de twee musea die ik tijdens de kerstvakantie ontdekte. Met bijzondere kunstwerken en voorwerpen, met zorg gepresenteerd in moderne gebouwen. Beide een omweg waard!

  1. Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Keramiek oubollig? Niet dus. Verrassend mooie collectie en niet alleen voor aardewerkfanaten. Met onder andere Spaanse tegels, Picasso-borden, oosters porselein (Ming!) en hedendaags keramiek. Het geluid van zacht botsende porseleinen kommetjes in drie waterbassins – onderdeel van de tentoonstelling In Motion – brengen je geheid in een zen-stemming. En loop vooral niet aan het exclusieve Chinese Ru-bakje voorbij (geschatte waarde: 37 miljoen euro).
  2. LWL Museum voor Moderne Kunst in Münster (2 uur rijden vanaf Arnhem). De grote, hoge entreehal zet meteen de toon: dit museum is ruim opgezet. Braaf de route volgend op weg naar de modernere werken blijven we al meteen dralen bij de religieuze, middeleeuwse kunst. Maar we moeten door! Op naar Duitse Romantiek, expressionisme en geometrische abstractie. Met als hoogtepunt het August Macke-zaaltje. Voor wie het allemaal te veel wordt zijn er op elke verdieping grote ramen om in alle rust doorheen te staren naar de Sint Paulus-Dom. Elke tweede vrijdag van de maand gratis toegang!

PS  Als kunstliefhebber in Münster verzeild? Volg dan vooral een van de Skulptur Routen (per fiets). Waarschuwing: niet alle beelden in je routebeschrijving zullen er nog zijn en soms moet je een beetje door de graffiti heen kijken… Toch erg leuk.

Reageren ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *